Direktlänk till inlägg 22 november 2010

13-åring dog av diabetes

Av Fia - 22 november 2010 18:37

Läs artikeln här och här

Riktigt hemskt att personer dör av diabetes!

Känns helt sjukt att år 2010 så dör fortfarande människor av diabetes ( alltså inte av långvariga komplikationer). Hur kunde det hända?

Varför åkte dom inte in med henne direkt?

Vet inte hur många ggr jag har legat inne på sjukhus med dropp när jag vart magsjuk eller vart för sjuk för att få i mig mat.

Jag anklagar inte men reflekterar över situationen. Kanske hade 13-åringen fått pump (nyligen?) och föräldrarna var inte alltför informerade om riskerna om pumpen inte ger insulin som den skall?

För det jag menar så ska man gå länge utan insulin (då menar jag nåt dygn) för att avlida! Borde inte sjukvården uppmanat dem att kollat ketonerna? Fast å andra sidan så står det i artikeln att den personen på sjukvårds rådgivningen sagt att föräldrarna skulle göra en ny bedömning och åka in på akuten om 13 åringen inte blev bättre.

Det andra jag tänker på är: hade föräldrarna inget bra sammarbete med 13-åringens diabetesteam som de kunde ringa/be om hjälp av?


Det hela är iaf väldigt sorgligt och tragiskt!  

 
 
Nina

Nina

23 november 2010 11:30

Oj nej så tragiskt.

Denna 13-åring spydde troligen pga ketoacidosis. Men om man inte känner igen symptomen, så verkar det ju som magsjuka, så egentligen har de ju inte fått fel råd från vårdcentralen. Så där ska man ju göra då man spyr "normalt". Hon kan ju inte ha blivit bättre efter samtalet till vårdcentralen och dog först efter fyra dagar. Hmm. Vad hände under dessa fyra dagar? Om en diabetiker är sjuk så länge tycker jag man alltid ska uppsöka läkare eller sjukvård för säkerhets skull. Man blir fundersam.

http://livetmeddiabetes.blogg.se

Fia

23 november 2010 17:28

Ja jag undrar också vad som hände dagarna emellan..och varför tog dom inte ett ketontest på henne? Eller åkte in till sjukhuset och bad dom att ta ett test om dom inte hade det hemma?
Men men..det hela är iaf fruktansvärt hemskt!

 
Ingen bild

Emma

24 november 2010 15:54

Magsjuka kan ju bli ett livshotande tillstånd och det är ju sånt som både föräldrar och sjukvården bör veta om. Om hon hade legat högt så skulle dom ju åkt in. Har ju fått det rådet att om man hamnar över 15 och det inte går ner vid en infektion ska man söka akut. Hmm men i vilket fall mycket hemskt och det borde inte få ske..usch då!

Fia

24 november 2010 16:01

Jo det har ju mina föräldrar lärt sig att vid tex. magsjuka så ska man åka in till sjukhuset. Vet inte hur många ggr jag legat inne på sjukhuset (isolerad) när jag haft magsjuka som barn. Även när jag fick körtelfeber som tonåring fick jag ligga inne med dropp ca 1 vecka för jag inte fick i mig någon mat.
Det är ändå så hemskt att nånstans har det brustit ordentligt i kommunikationen hur man ska bete sig om en person med diabetes kräks och mår dåligt.

 
Ingen bild

Helena

24 november 2010 18:57

Usch så sorgligt. Undrar också varför de inte tog blodsocker, men man vet ju inte hur det gick till. Var själv riktigt nära att dö av min diabetes när jag var 13, så den här historien gjorde ont att läsa. Jag fick nån rekyleffekt som kroppen inte klarade av att hantera och hamnade i koma. Hoppas att den har historien iaf leder till att vården blir bättre. Stackars familj :-(

Fia

25 november 2010 17:33

Usch, låg du länge i koma?Men du hamnade under vård snabbt iaf eller?
Ja man kan hoppas att det leder till att vården blir bättre...

 
Ingen bild

Helena

25 november 2010 19:00

Jag vet faktiskt inte hur länge. De hade försökt hälla i mig nyponsoppa medans grannen körde i ilfart till sjukhuset och jag vaknade på sjukhuset. Minns bara att jag var helt hysterisk när jag vaknade och de höll fast mig. Låg inne ett par veckor efter det. Diabetes kan vara läskigt om det går fel. Tänker att det aldrig skulle kunna hända nu, men det kan det väl om har otur hur bra koll man än tycker man har.

Fia

25 november 2010 19:21

Usch då!! Tur att allt gick bra för dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fia - 17 december 2010 06:29

Hädanefter kan ni hitta mig på: http://insulinbella.wordpress.com/ Kände att jag ville göra en snyggare och roligare blogg + utan reklam! Men den nya är fortfarande inte klar i utseendet mm. Så jag håller på att ändrar fram och tillbaka med ...

Av Fia - 15 december 2010 15:08

Idag skulle vi ocg käka julbord med jobbet. Innan hade jag legat på 21 i mitt blodsocker och det hade bara gått ner till 18,9 då vi skulle iväg och käka. Ni som har diabetes vet hur "trevlig" man kan bli när man ligger högt..Jag blir jätte irrite...

Av Fia - 13 december 2010 17:48

Håller på att springer mellan tvättstugan fram & tillbaka. Känner att jag ligger lågt när jag kommit upp i lghten. Och jag tar en av gubbens redbull för att få upp blodsockret! Kors i taket! Man kan visst lära "gamla hundar att sitta" Jag har ju en...

Av Fia - 12 december 2010 09:17

I fredags åkte jag till min kompis och sov kvar där. Kollade idol finalen och drack lite glögg som jag hade tagit med. När jag var på bolaget senast så såg jag Tindras glögg utan tillsatt socker dvs endast 5g kolhydrater per 1 dl. Så jag köpte en...

Av Fia - 8 december 2010 14:57

Var till min lungläkare idag. Jag har eller är ju extremt trött än. Jag ska ju utredas mer om det är struma jag har. Men min lungläkare sa att det kan vara Sarkoidosen för den kan ge en extrem trötthet. Men han ska göra vidare utredningar med mig...

Presentation

Omröstning

Vad är du mest rädd att få för komplikation? OBS! Man behöver inte få någon komplikation alls av sin diabetes!Är bara nyfiken!
 Nedsatt syn/förlora synen
 Amputera
 Njurförändringar
 Hjärt&kärl förändringar
 Annat

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Klocka


Skapa flashcards