Direktlänk till inlägg 27 februari 2010

Lite om när jag fick min diabetes

Av Fia - 27 februari 2010 09:54

Tänkte skriva lite om när jag var liten och fick min diabetes.

Jag fick min diabetes som 3 åring. Jag drack extrema mängder och sprang på toaletten stup i kvarten. Jag hade även vart sjuk till och från.

Jag kunde t.o.m sitta på toaletten och ropa efter vatten har mina föräldrar berättat! Fatta vad törstig jag måste ha varit!

Väl inne på sjukhuset så konstanterade rätt snabbt att jag hade diabetes.

En chock och rejäl omställning för mina föräldrar och även min syster.

Mina föräldrar har berättat om vilken kamp det var för att ge mig sprutan varje gång. Dom var 3 personer i början för att lyckas ge mig insulinet.

Jag slogs, revs och ville inte bli stucken! Som tur är så har jag inga minnen av det! Jag hade t.o.m slutat pratat ett litet tag, kanske av chock eller för att straffa mina föräldrar?


Såna här engångs sprutor användes när jag fick diabetes.

 

Mina föräldrar fick dra upp insulinet inför varje gång. Fatta vilken tid det måste ha tagit, få bort alla bubblor mm.  


När jag fick insulinkänningar som barn så blev jag väldigt aggressiv, jag slogs och revs då med. Ville inte äta för att få upp det.

En gång fick min mamma frågan på sitt jobb om hon hade skaffat en kattunge..

-Nej det är bara min dotter som legat lågt i sitt blodsocker och vart arg..

Jag kan inte ha vart lätt att ha att göra med..

Vissa gånger så fick jag hallucinationer, det har jag skrivit lite om i ett inlägg förut, så det kan ni läsa här


Sen så fick jag glukagon sprutor när jag blev för dålig. Det är en spruta med "socker" om man inte får i personen som ligger lågt i sitt blodsocker något att äta eller om man har hamnat i koma.

 


När jag fick min diabetes så fanns det inga bldsockermätare för hemmbruk. Antingen så fick jag kissa i en burk så mina föräldrar fick ta en sticka för att kolla sockret i uriet eller så tog dom blodprov och tog blod på en sticka som skulle verka ett visst tag för att sedan dra bort blodet fort med en papperstuss för att sedan läsa av mot burken vad jag låg på.

Så tekniken har verkligen gått framåt!


Här nedanför är såna urinstickor:

 


Sen fick vi även testa att ha insuflons knappen

Det är som ett infusionssett precis som till en insulinpump bara att man inte har slang eller sånt till. Man sätter i insuflons knappen i tex. magen och låter det sitta där i ca 3-6 dagar. Alla injektioner tar du där i så då slipper du sticka dig med pennan någon annanstans!

   


Visst har man fått kämpa väldigt mycket mot sin diabetes i min barndom men som sagt så minns jag inte särskilt mycket. Det är nog mer mina föräldrar som har minnen från det.

Sen vill jag skriva att jag alltid blev så väl omhändertagen av all sjukhus personal under alla dessa år jag tillhörde barn och ungdoms avdelningen. Jag var stammis där inne så vi fick t.o.m förtroendet att få veta vart nyckeln till lekterapin fanns så jag fick vara där när jag ville   

Jag tyckte tom om att bli inlagd på sjukhuset sen! Men inte när det var akut men om vi skulle testa nya insuliner mm. Jag tyckte det var kul med lekterapin, alla servade mig och egen tv med video inne på mitt rum! Det var mycket för ett litet barn då! Så jag har många fina minnen från min barndom med min diabetes!

En till grej bara om ni orkar läsa mer?

Vi låg inne under en jul på lasarettet också så dagen innan julafton kom tomten till barnavdelningen! Jag minns fortfarande när jag fick paketet som innehöll en Cindy docka (typ barbie). Jag var så glad! Sen råkade det komma lite blod på Cindys klänning när en ssk tog blodprov på mig så det fläcken finns kvar på Cindys klänning än idag! (även om hon ligger nånstans uppe på mina föräldrars vind så vet jag när jag fick henne och varför den lilla blodfläcken finns på hennes klänning!)

Och tomten, han kommer fortfarande till min gamla avdelning varje jul! Så kul att läsa varje år i Dalademokraten att tomten kommer till barnen på lasarettet!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fia - 17 december 2010 06:29

Hädanefter kan ni hitta mig på: http://insulinbella.wordpress.com/ Kände att jag ville göra en snyggare och roligare blogg + utan reklam! Men den nya är fortfarande inte klar i utseendet mm. Så jag håller på att ändrar fram och tillbaka med ...

Av Fia - 15 december 2010 15:08

Idag skulle vi ocg käka julbord med jobbet. Innan hade jag legat på 21 i mitt blodsocker och det hade bara gått ner till 18,9 då vi skulle iväg och käka. Ni som har diabetes vet hur "trevlig" man kan bli när man ligger högt..Jag blir jätte irrite...

Av Fia - 13 december 2010 17:48

Håller på att springer mellan tvättstugan fram & tillbaka. Känner att jag ligger lågt när jag kommit upp i lghten. Och jag tar en av gubbens redbull för att få upp blodsockret! Kors i taket! Man kan visst lära "gamla hundar att sitta" Jag har ju en...

Av Fia - 12 december 2010 09:17

I fredags åkte jag till min kompis och sov kvar där. Kollade idol finalen och drack lite glögg som jag hade tagit med. När jag var på bolaget senast så såg jag Tindras glögg utan tillsatt socker dvs endast 5g kolhydrater per 1 dl. Så jag köpte en...

Av Fia - 8 december 2010 14:57

Var till min lungläkare idag. Jag har eller är ju extremt trött än. Jag ska ju utredas mer om det är struma jag har. Men min lungläkare sa att det kan vara Sarkoidosen för den kan ge en extrem trötthet. Men han ska göra vidare utredningar med mig...

Presentation

Omröstning

Vad är du mest rädd att få för komplikation? OBS! Man behöver inte få någon komplikation alls av sin diabetes!Är bara nyfiken!
 Nedsatt syn/förlora synen
 Amputera
 Njurförändringar
 Hjärt&kärl förändringar
 Annat

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Klocka


Skapa flashcards